Turunkan Berat Badan Hanya Dengan Makan Cili ?

Turunkan Berat Badan Hanya Dengan Makan Cili ?

Mudahnya nak turunkan berat badan kan?

Makan cili adalah salah satu caranya.

Cili bersifat panas dan ia mempunyai kandungan kapsaisin,dihidrokapsaisin, Vitamin A, Vitamin C, zat warna kapsantin, dan karotena.

Khasiat cili :

  • Meredakan kesakitan yang berkaitan dengan masalah kegemukan
  • Baik untuk peredaran darah dan boleh mengatasi masalah sakit tekak
  • Cili merah mempunyai sejenis bahan yang menghalang sel darah merah dari bergumpal dan sekaligus mengelakkan masalah darah beku yang dikenali sebagai thrombosis.

Jenis cili dan khasiatnya :

Cili Merah

  • Dipanggil cili masak.
  • Berfungsi sebagai diaforetik atau pelurujh keringat. Tidak hairanlah jika dimakan , boleh berpeluh-peluh.
  • Ianya sangat bagus untuk penghadaman dan pembangkit selera makan

Cili Padi

  • Mempunyai rangsangan yang kuat untuk fungsi jantung dan aliran darah.
  • Melancarkan semua sistem tubuh seperti pengeluaran air liur dan aktiviti perkumuhan setiap hari.
  • Dengan memakan cili padi ianya boleh membantu mengekalkan kecergasan tubuh badan.
  • Cili padi mampu membantu mengurangkan kolesterol dalam tubuh seseorang.

Lada benggala

  • Lada benggala kaya dengan Vitamin C, Vitamin A, zat besi, fosforus, kalsium, sodium dan potassium. Ianya juga membantu masalah kegemukan.

Kurus dengan cili ?

Pengambilan cili boleh meningkatkan kadar metabolisme badan. Ianya merupakan satu proses tubuh untuk membakar lemak.

Tapi…

Cili tidak dapat membantu anda untuk menurunkan berat badan tanpa senaman, dan diet seimbang.

Dan…

Ianya tidaklah berkesan sekiranya dicampurkan dengan makanan berlemak !!

Kesimpulannya,

5 perkara ini tetaplah harus diamalkan untuk menurunkan berat badan :

  • Diet seimbang
  • Senaman
  • Urus stress dengan baik
  • Minum air yang cukup
  • Suplemen untuk booster , sihatkan sel-sel, bina otot bagi membantu proses penurunan berat badan yang sihat.

Boleh cuba turunkan berat badan dengan detoks Shaklee atau mengamalkan suplemen Shaklee yang khusus untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan . Saya suka kedua-duanya. Selain rasa yang sedap, kesannya juga WOW !

Hati-hati, pastikan mendapat konsultasi dari pengedar yang tepat dan bertauliah atau duit anda terbang begitu sahaja tapi angka di penimbang berat tidak berubah !

Kenapa kebanyakan diet gagal ? 

  • Kekurangan nutrisi
  • Sukar untuk mengikuti diet plan- terlalu ketat, atau complicated
  • Hasil yang lambat- setiap hari timbang . Ya kan? Haha.
  • Kandungan produk diet yang tidak selamat. Hati-hati, ada yang menggunakan bahan terlarang yang boleh merosakkan organ dalaman seperti hati.
  • Merendahkan kadar metabolisma – kadar metabolisma yang rendah. Badan cepat je kurus, akan tetapi bila berhenti diet, badan naik bagai dipam-pam berganda.
  • Toksin masih terkumpul tidak dikeluarkan (overload). Lebih mudah naik berat badan setelah sesi diet berakhir. Jadi macam yo-yo. Badan akan mengumpul lemak untuk melindungi organ daripada toksin.

Nak kurus, apa yang biasa orang buat ?

  • Diet segera , kurus dalam 3 hari !
  • Produk pelangsingan sehari semalam !
  • Diet tinggi protein
  • Diet rendah kalori
  • Diet carbo- free
  • Diet sup
  • Rawatan pembedahan
  • Pusat pelangsingan badan

Setiap satunya ada pro n cons masing-masing.

Cuma,  perlu diingatkan kebanyakan diet akan menghilangkan lemak dan otot.

Apakah yang akan berlaku sekiranya otot hilang ? 

Otot berkaitan dengan metabolisma. Penurunan otot atau kehilangan otot mendadak menyebabkan badan kehilangan keupayaan untuk membakar lemak dan merendahkan kadar metabolisma.

Jadi, jika anda berhenti berdiet, badan tidak boleh membakar kalori seperti sebelum ini, sebaliknya berat badan akan bertambah. Kitaran ini akan berulang setiap kali berdiet. Haaa…gitu.

Oleh sebab itu…Shaklee , dengan pengalaman 50 tahun dalam bidang nutrisi telah mencipta plan dan produk untuk membantu mereka yang ingin menurunkan berat badan secara berkesan dan selamat.

Ada ujian klinikal ?

Ya. Ada. Saintis Shaklee menguji formula proprietari yang dipertingkatkan dengan LEUCINE.

LEUCINE tu apa ya ?

Leucine adalah asid amino (protein) yang diperlukan untuk pembentukan protein otot.

Kenapa Cinch Inch Loss Plan Shaklee berkesan?

  • Mengekalkan jisim otot tanpa lemak
  • Hilang berat dari lemak, bukan otot.
  • Terbukti secara klinikal.
  • Diperkaya dengan Leucine. (Asid amino penting yang melambatkan degradasi tisu otot) *Leucine tidak boleh dihasilkan oleh tubuh kita, jadi anda perlu mendapatkannya dari sumber makanan tertentu.

Ringkasnya:

  • Ia membantu mengawal lapar
  • Meningkatkan tenaga
  • Menyokong metabolisma dan memberi kepuasan kepada pengguna.

Cadangan suplemen untuk mereka yang mahu turunkan berat badan adalah seperti berikut :

1. Cinch  Shake Mix ( ada 3 perisa yang best ! cafe latte, Vanilla, Coklat ). Jujurnya K. Hawa memang suka coklat. (Dah memang hantu coklat kan..hihi ).

Setiap kali anda minum Shaklee Cinch, anda akan mendapat 24g protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6g serat larut (dicadangkan diambil bersama 1 sudu Shaklee ESP). Ini penting kerana protein digunakan untuk membina otot dan otot mampu menaikkan kadar metabolism dan juga membakar kalori. ESP juga mengandungi protein bahkan kesemua protein yang diperlukan badan. Boleh combine ESP dan CINCH SHAKE MIX untuk kesan berganda !

Makanan yang kaya dengan protein juga boleh menahan kelaparan, yang mana boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan. Tidak lupa juga kepada Leucine – nutrisi penting di dalam Cinch untuk keperluan tubuh kita.

set kurus shaklee

2. Vita-Lea® Iron Formula salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Kenapa nak kena makan multivitamin ? Percaya tak tubuh kita akan bagi signal ‘lapar’ bila tak cukup nutrisi dalam badan ? So, kita akan rasa nak makan, makan dan makan tanpa sedar dah jadi bambam…( Ini pengalaman sendiri ya ! Sebelum ini. Sekarang dah tak de masalah ini ).

Pengambilan harian Vita-Lea® boleh:

  • Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh
  • Menguatkan tulang dan sistem imun
  • Melindungi tubuh daripada radikal bebas

set kurus

3. Lecithin  pengemulsi lemak semulajadi. Akademi Sains Kebangsaan menetapkan bahawa lesitin amat penting dalam pemakanan kerana ia merupakan sumber fosfolipid yang terdiri daripada kolina dan inositol, iaitu komponen utama membran sel dalam setiap organisma hidup yang berfungsi untuk mengawal aliran nutrien ke dalam dan keluar dari sel.

  • Lechitin juga akan ditukarkan kepada asetilkolina yang diperlukan untuk memelihara kesihatan tubuh.
  • Setiap sajian membekalkan 3.1g lechitin, yang mengandungi 468mg fosfatidilkolina dan 282mg fosfatidilinositol
  • Dirumus daripada sumber semula jadi iaitu kacang soya

ADA CARA MAKAN LECITHIN KHAS UNTUK MEREKA YANG MAHU TURUNKAN BERAT BADAN. NAK TAHU ? WASAP : 013 931 5387

set kurus

4. Herb-Lax  untuk melawaskan. Detoks usus !

  • Laksatif yang bertindak lembut untuk digunakan apabila perlu
  • Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh
  • Daun Senna telah digunakan secara tradisional sejak berkurun lamanya sebagai laksatif semula jadi

set kurus

5. Cinch Tea Mix .Teh putih, merah dan hijau Matcha (teh hijau premier untuk majlis keramaian di Jepun) dipetik dengan berhati-hati dan diadun untuk menghasilkan minuman yang sungguh menyihatkan ini. Ia merangsang tenaga secara semula jadi, meningkatkan kesihatan dan menenteramkan minda.

Bertindak dengan cara yang selamat untuk menambahkan tenaga semula jadi. Enak diminum panas atau sejuk.

  • Juga mengandungi taurina, yang telah dikaji secara meluas dan terbukti berkesan untuk meningkatkan kecerdasan, tenaga dan stamina
  • Paket kecil yang ringkas dan mudah disediakan
  • Alternatif yang sempurna kepada snek manis dan kopi untuk mengangkat tenaga cepat
  • Ramuan T-Lift® eksklusif daripada teh hijau, putih dan merah
  • Bebas gluten; tiada perisa, pewarna atau pemanis tiruan

 

set kurus

6. Omega Guard sebagai sumber Omega 3. Bukan hanya untuk otak disebabkan kandungan DHA yang ada. Namun, ianya sangat banyak khasiat termasuklah untuk proses penurunan berat badan. Ianya membantu membakar lemak-lemak di dalam badan dan baik untuk kesihatan jantung.

set kurus

Ok ! Inilah dia yang best untuk kuruskan badan tu. Tapi……ada cara makannya yang khas ! Bukan taram je tau..hehe.

Berminat nak cuba?

Hubungi : Hawa Hassan ( 013 931 5387 )

Sebelum itu…. Testimoni detoks dan Set Kurus Shaklee

MEI 2016 (MUSIM KEDUA)
TESTIMONI 13: NURUL HIDAYAH BT ZAKARIA

[ HILANG 10KG DALAM 10 MINGGU ]

set kurus

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua.

Saya merupakan ibu kepada 2 orang anak. Umur saya baru mencecah 31 tahun dan saya adalah seorang yang gemar kepada makanan.

.

Badan saya mula naik bagai dipam-pam sejak pertengahan tahun 2015. Masa tu anak kedua saya, sudah semakin kurang menyusu badan. Saya dapat rasakan perubahan yang ketara pada diri saya. Saya makin kuat makan dan selera makan saya semakin membuak-buak. Setiap kali tiba waktu makan, saya pasti akan makan nasi bertambah.

.

Akibat daripada corak pemakanan yang tidak terurus dan tiada aktiviti senaman yang dibuat, berat badan saya semakin bertambah dah kemuncaknya pada Bulan Februari. Pada waktu itu, anak kedua saya dah pun wean off. Berat badan saya mencecah 97kg. Masa tu, keadaan diri saya sangatlah tidak selesa. Saya selalu rasa letih dan penat. Sukar nak bangun awal pagi. Badan selalu sakit-sakit. Nak solat pun susah. Selalu sakit kepala akibat tekanan darah meningkat dan selalu sangat mengah walaupun buat kerja ringan.
.

Selain daripada itu juga, baju-baju saya banyak yang dah tak boleh pakai. Saya terpaksa membeli baju baru dengan size XXXL. Sedih sangat. Baju-baju lama saya, semua terpaksa disimpan dalam almari buat perhiasan je. Kalau pakai jugak, memang tersembul-sembul keluar lemak perut..
.

Namun, pada pertengahan bulan Februari, saya mula nekad dan belajar cara pemakanan yang lebih sihat. Saya amalkan cara pengambilan makanan yang betul serta mengikut keperluan diri saya yang sepatutnya.. Saya belajar cara buat detox.. Saya mula konsisten mengamalkan Set Kurus Shaklee.. Dan mula bersemangat melakukan senaman.

.
4 perkara UTAMA yang saya buat sepanjang 10 minggu ialah :-

1- Saya amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang. Saya kawal makanan yang masuk ke dalam badan saya. Saya jaga kuantiti makanan yang saya makan dan saya masak makanan yang lebih sihat dari segi penyediaannya.

2- Saya mula membuat detox. Saya mulakan dengan detox parasit selama 2 bulan (Feb&Mac). Kemudian saya sambung dengan detox cara Shaklee (April). Kedua-dua jenis detox ini saya menggunakan produk Shaklee. Produk detox yang saya gunakan ialah Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Garlic Complex, Herb-Lax, Peppermint Ginger & Nutriferon.

3- Saya mengamalkan Set Kurus Shaklee dengan konsisten dan dengan cara pengambilan yang betul. Tidak skip dan makan ikut dos yang sepatutnya. Antara suplemen yang saya amalkan ialah Cinch Shake, Cinch Tea Mix, Omega Guard & Lecithin.

4- Saya juga melakukan senaman seminggu 3 kali dengan konsisten. Antara senaman yang saya lakukan ialah, jogging, burpees, squats, plank dan aerobik.
.

Selepas melakukan keempat-empat perkara ni dengan konsisten dan istiqomah, berat saya mula turun dengan mudah sebanyak 10kg dalam masa 10 minggu.
.

Dan apa yang paling menggembirakan saya, banyak berlaku penurunan inci pada ukuran badan saya. Terutama di bahagian perut. Kalau dulu macam orang mengandung 8 bulan, sekarang dah kurang. Pakai baju pun dah tak nampak perut buncit. Malah saya dah boleh pakai semula baju saya bersaiz XL. Saya happy sangat-sangat. Gembira tak terkata.
.

Berat saya yang terkini adalah 87kg. Dan saya masih dalam misi menurunkan 20kg berat saya.

Doakan saya berjaya mencapai misi saya membuang 30kg berat badan keseluruhan.. Dan saya kongsikan cerita saya agar dapat memberi inspirasi kepada anda semua yang memerlukan.
.

Akhir kata daripada saya, apa pun yang kita lakukan,lakukan dengan bersungguh-sungguh. Nak kuruskan badan, mesti buat apa yang daya kongsikan tu supaya kita dapat hasil yang menakjubkan!
.

GEMUK IS NOT AWESOME. HIDUP DENGAN SIHAT, JADI LEBIH SIHAT DENGAN SHAKLEE.

Alhamdulillah kan…turun berat badan secara sihat.

Saya akan guide A-Z cara detoks (Detoks Parasit & Detoks Shaklee) dan cara makan yang berkesan dan pastikan impian anda untuk kurus tercapai, insyaAllah.

Hubungi Hawa Hassan : 013 931 5387

February 2, 2017
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like