Tip Untuk Isteri Bantu Suami Berhenti Merokok Dalam Masa 14 Hari

Tip Untuk Isteri Bantu Suami Berhenti Merokok Dalam Masa 14 Hari

Duhai para isteri sekalian ? Anda suka tak suami merokok ? Kak Hawa tanya sebab ada orang suka. Nampak macho katanya. Jadi, panduan ini berguna untuk sang suami yang mahu berhenti merokok dan si isteri yang mahu membantu suaminya berhenti merokok untuk selama-lamanya. Yang nampak macho tu jangan baca. Haha.

Rata-rata yang Kak Hawa jumpa, ada niat nak berhenti merokok atau dah berhenti, tapi bila jumpa kawan-kawan yang merokok jadi ketagih semula.

Ambillah langkah selamat. Kita dah tahu merokok itu merosakkan diri sendiri. Kenapa kita mahu menempuh jalan  kemusnahan kan ? Bukan sahaja diri kita, tetapi isteri, anak-anak dan orang sekeliling yang tekesan sama. Kalau kita sedekah duit dapat pahala kan? Kalau kita sedekah asap rokok dapat apa? Karbon monoksida ? Nikotin ? Tar? Hehe.

vivix shaklee untuk berhenti merokok

Persediaan berhenti merokok yang perlu kita tahu.

  • Perlu azam yang kuat dan strategi. Begitu juga isteri yang mahu suaminya berhenti merokok. WhatsApp Kak Hawa personal tau.  Ada doa dan caranya nak share ( kaum isteri sahaja  ya).
  • Mereka yang mahu berhenti merokok sekurang-kurangnya perlu berjuang untuk melepasi tahap ketagihan nikotin dan kesannya ke atas tubuh serta psikologi dalam masa 14 hari.
  • 20 minit selepas berhenti merokok ( bagi perokok tegar ), kadar degupan jantung dan tekanan darah akan menurun. Akan terasa amat lesu dan tak bermaya.
  • Dalam tempoh 12 jam selepas itu, tahap karbon monoksida dalam tubuh bekas perokok akan kembali normal.
  • Selepas beberapa minggu atau 14 hari, tubuh akan kembali normal, begitu juga dengan aliran darah.

Tapi…

Menurut Dr Louise Chang dari American College of Physicians, akan ada gejala sampingan akan muncul dengan cepat ( dalam tempoh 1 jam selepas berhenti merokok ) seperti :

  • Rasa bimbang yang tiba-tiba
  • Mudah marah dan naik angin
  • Mudah sedih dan kecewa
  • Pening kepala
  • Suka tidur
  • Letih
  • Mudah lapar

Perasan tak ? Kalau perokok tegar, tak sampai  1 jam habis merokok, pasti bersambung dengan rokok yang baru. Kak Hawa masih ingat lagi pada seseorang, beliau boleh dikatakan  guru lah dalam bidang Food Tech. Setiap dua jam kelasnya , akan berhenti rehat dan dia akan keluar. Dan kami tahu dia ambil masa 15 minit rehat itu untuk merokok. Sebab ? Bila masuk balik ke dalam kelas yang ada aircond tu bau rokok.

Pernah suatu ketika, secara tak sengaja Kak Hawa pandang dia ( dengan pandanagn simpati…siann En XXXX) sambil berfikir dan tahan nafas ( tak tahan bau rokok) masa dia kembali ke kelas, dia lalu depan Kak Hawa dan pandang , lalu En XXXX cakap ” Sorry Hawa, I have to… “. Eh ! Dia boleh baca fikiran aku ? Masakk..Sedih sangat. Yes ! Tak dapat tidak dia mesti merokok sebab ketagih. Masa tu tak tahu nak tolong macam mana. Doa jelah. Mungkin dia nak berhenti dan dia tahu merokok tu tak bagus. Allah ! Expert bidang food kot, takkanlah. Sedih. Saya sayang semua guru saya. Mudah-mudahan dah berhenti merokok sebelum terlambat.

Ok . Back !

Tip Isteri Bantu Suami Berhenti Merokok Dalam Masa 14 Hari

  • Minum air sejuk dan makan secara kerap.

Isteri jangan marah kalau suami asyik nak makan dan minum. Boleh cuba minum air putih menggunakan straw. Ianya boleh dijadikan pengganti tabiat menyedut rokok.Ada satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat pada awal tahun 2011, minum minuman yang disedut boleh merangsang pengeluaran hormon dophamine sejenis isyarat ‘lega’ dan ‘gembira’ kepada otak.

Selain itu, keinginan merokok boleh diatasi dengan makan dalam kuantiti kecil tapi kerap. Boleh sediakan snek-snek sihat seperti buah, wholemeal cracker, kekacang. Kerepek pun bolehlah. Gantikan rasa nak merokok dengan mengunyah. Cuma, awasi gula dan garam yang berlebihan dalam makanan sahaja !

  • Reward suami atau bagi bekas perokok, reward diri sendiri

Catatkan perubahan yang dirasai atau yang dilihat dari hari pertama berhenti merokok. Berikan penghargaan yang ‘simple-simple’ contoh T-Shirt baru , perfume dan lain-lain sempena berhenti merokok. Ianya menyumbang kepada psikologi positif dan semangat untuk meneruskan.

  • Berus gigi selalu

Deria rasa adalah satu nikmat yang akan anda dapat kembali setelah berhenti merokok. Setiap kali ada rasa ingin merokok, beruslah gigi. Atau boleh gunakan ‘mouth wash’. Cara ini boleh mengurangkan rasa ingin merokok.

  • Hindari alkohol

Minum alkohol adalah salah satu punca utama seseorang itu kembali merokok. Jadi, elakkan alkohol.

  • Cari zon selesa

Cipta ruang dan aktiviti baru yang menggantikan rutin merokok. Contohnya , bertukang, riadah, pergi gym dan lain-lain.

  • Ingatlah sebab anda mahu berhenti merokok

Kenapa anda berhenti merokok ? Sentiasa ingatkan diri sendiri. Atau , si isteri boleh ingatkan.

” Kalau abang sayang saya dan anak-anak, abang kena kuat tau ! Saya tak suka abang merokok. “. Haa…jangan suami jawab lain sudah. Hati-hati juga ya.

  • Aktif setiap hari

Usah biarkan suami ada masa kosong. Ajak beraktiviti bersama keluarga. Boleh ajak shopping selalulah gini ! Pilihlah aktiviti yang disukai suami.

  • Isi mulut dengan sesuatu

Nak mengunyah susah pula nak bawa kerepek bagaikan bila ke mana-mana. Takkan nak makan sambil berjalan ! Yes ! Gula-gula pun boleh. Tapi kurang sihat. Boleh ganti dengan vitamin contohnya Chewable Vita C Plus yang masam-masam manis dan sedap. Sangat membantu dalam fasa menghilangkan ketagihan.

  • Rancang nutrisi yang perlu diambil

Bagi isteri, rancang nutrisi yang mahu diberikan kepada suami dalam fasa ini. Snek apa yang mahu disediakan, air apa, makanan yang bagaimana. Bukan apa, takut terjadi pertambahan berat badan secara mendadak pula.

  • Wujudkan talian hayat

Sokongan moral sangat perlu. Bukan sahaja daripada keluarga sendiri, malah kawan-kawan juga. Mungkin boleh elakkan sementara teman-teman kaki merokok dahulu.

  • Hadkan jumlah pengambilan kafein

Kopi ‘o’ biasa diambil di awal pagi kadang dengan alasan supaya tidak mengantuk. Tapi, jika diminum berlebihan ( lebih daripada 2 cawan ) , mampu membuatkan seseorang cenderung tertekan. Dikhuatiri keadaan jadi lebih serius dengan situasi sedang cuba berhentikan ketagihan nikotin  ini.

  • Banyakkan berdoa dan minta ahli keluarga mendoakan

Banyakkanlah berdoa kepada Allah. Mudah-mudahan langkah berhenti merokok ini lebih mudah dan fasa perubahan ini dilalui dengan sabar.

Pesanan untuk si isteri :

Usah banyak membebel atau berleter semasa fasa ini. Tanamkan jiwa bersyukur supaya jiwa lebih positif dan tak banyak membebel. Suami stres!

Ada satu lagi yang K. hawa nak share untuk mereka yang mahu berhenti merokok. Sebenarnya , makanan dan minuman yang tinggi dan pekat dengan antioksidan juga boleh membantu perokok tegar berhenti merokok dalam tempoh agak cepat. Contohnya VIVIX. Telah ramai yang memilihnya dalam usaha untuk berhenti merokok.

Antioxidants – The Latest Weapon in the War on Smoking and Free Radicals

vivix shaklee

Alhamdulillah, ibunya kini bebas rokok. Kesihatan bertambah baik setelah lepas dari rantai ROKOK Dunhill.

vivix shaklee

Lebih 20 tahun menjadi perokok tegar, akhirnya dia berhenti merokok !

vivix shaklee

Isteri berikan VIVIX kepada suami. Akhirnya rokok bukan lagi jadi peneman setia!Rokok pahit!

vivix shaklee

Fasa berhenti merokok dilalui dengan lebih mudah tanpa simptom ! Alhamdulillah, VIVIX sangat membantu dengan izin Allah.

Bagaimana VIVIX bantu hilangkan ketagihan merokok?

  1. Vivix menyah nikotin (detox)  dari dalam darah, organ, otak, dan lain-lain dalam tubuh perokok. Apabila nikotin sudah dikeluarkan, rasa ketagih akan berkurang dan hilang.
  2. Orang merokok merasakan satu ‘feeling’ bila dia hisap rokok. Sebab itu, apabila dia berhenti merokok, otaknya rasa lain dan memanggil-manggil untuk dai merokok kembali untuk dpatkan ‘feeling’ tadi. VIVIX boleh memberikan ‘feeling’ tersebut. Jadi, apabila minum VIVIX, dia rasa tidak terpanggil untuk kemabli merokok.
  3. Vivix mengurangkan simptom ‘withdrawal’ apabila berhenti merokok. Simptom withdarawal ini kadang agak serius. Sebab itu, ramai juga yang berhenti merokok mendapat macam-macam penyakit. Mudah cakap, badan tidak terkejut dengan ketiadaan tak biasa tak ada nikotin. InsyaAllah, VIVIX boleh redakan kejutan itu.

Usahalah selagi terdaya. Merokok is tak macho. Sebab? Gadai paru-paru dan nyawa serta kehidupan orang tersayang.

Kalau nak cuba berhenti merokok atau nak bagi suami berhenti merokok bolehlah hubungi K. Hawa.

Hawa Hassan

013 931 5397

FB : Hawa Hassan

Email : hawa.hassan85 [@] gmail.com

Semoga bermanfat. Love !

February 7, 2017
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like