Pentingkah Vitamin E Untuk Wanita ?

Pentingkah Vitamin E Untuk Wanita ?

Biasanya Vitamin E dianggap vitamin untuk cantik. Vitamin untuk flawless. Shingga banyak produk kecantikan menawarkan produk yang mengandungi Vitamin E. Betul kan?

Adakah anda mengambil vitamin E dengan cukup?
Untuk 400IU vitamin E , seseorang perlu mengambil makanan berikut untuk sel-sel melawan radikal bebas.: 1kg biji gandum , 500ml minyak sunflower , 8kg bayam , 500g badam. Mampukah ianya dimakan dalam sehari ?

Adakah Vitamin E selamat?
Didalam buku “Prescription For Longevity” yang ditulis oleh Dr.James Scala terdapat diskusi mengenai keselamatan Vitamin E dengan terperinci. Secara global, terdapat lebih dari 1000 laporan perubatan mengenai keberkesanan dan keselamatan Vitamin E.

Kajian bertahun-tahun oleh University Harvard keatas kedua-dua lelaki dan wanita membuktikan Vitamin E mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hamper 41% dan strok dengan 33%. Kajian juga membuat kesimpulan dos selamat adalah 3,200IU.

Tahukah anda Vitamin E boleh dihasilkan daripada :

vitamin e shaklee
1kg benih gandum + 500ml minyak sunflower + 80kg bayam + 500g badam = 400 IU vitamin E ???

Ya. Diet harian haruslah cukup semua vitamin dan mineral termasuk  Vitamin E .

Kami mengamalkan Vitamin E Shaklee sejak sekian lama untuk topup yang mana tak cukup daripada diet harian kami.  Sebab ada perbezaan yang best !

Vitamin E complex shaklee
Apa yang bestnya Vitamin E Shaklee tu ?

 • Diperbuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum , yang kaya dengan vitamin E , diekstrak d-alpha tocopheryl , d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha , beta , gama , delta). Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap dipasaran.
 • Mengandung 10mg selenium semulajadi yang mebantu tubuh kita menyerap vitamin E , memelihara membrane sel-sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa , cadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.

Apakah manfaat utama Vitamin E ini ?

vitamin e shaklee

 1. Melindungi jantung – Pengambilan harian 800IU vitamin E untuk jantung yang sihat , melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid , meningkatkan kolestrol HDL , mengurangkan tekanan darah , menghalang platlet darah melekat kedinding arteri , menghalang anemia hemolitik , penyakit jantung dll.
 2. Mempertingkatkan kemampuan reproduktif – Kajian pada tahun 1924 , mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600IU – 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
 3. Anti-penuaan – 1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan , mengurangkan kedut , garis halus , parut , akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka , dada , dan otot peha.
 4. Anti-oksidan yang kuat – Pengambilan lebih dari 1200IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser , mengukuhkan sistem imun , menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor , mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi – katarak dan masalah penglihatan.
 5. Kelestarian tenaga – Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih.
 6. Memperbaiki arthritis – Meningkatkan keanjalan salur darah , memperbaiki kitaran darah , merawat bahu kejang , pening , buasir , urat varikos , sakit sendi.
 7. Menghalang keguguran – Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada , sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menglang kematian janin , keguguran.
 8. Memperbaiki parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

Nota:Pakar nutrisi mencadangkan pengambilan ACE (beta carotene , vitamin C dan E) bersama-sama untuk menggandakan kesan anti-oksidasi dalam melawan radikal bebas.

Vitamin E Shaklee diperkaya dengan Grape Seed :

 • Ekstrak Grape Seed mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) berbanding phytonutrient yang lain.
 • Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular di negara beriklim sejuk. Ini kerana, ia juga dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan, antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel.

Secara Ringkas Tentang OPC?

 • OPC ialah antioksida yang utama dan penting. Ia Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif.
 • Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C.
 • Menghalang radikal bebas dari merosakkan sel.
 • Oligomeric Proanthocyanidin atau OPC merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur.
 • OPC diklasifikasikan dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksik.
 • Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kolagen yang menjadi bahan utama pembentukan sel dan tisu. Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C.
 • Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.
 • Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna. Dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga 150 mg sehari.

Kelebihan dan Kebaikan Grape Seed Extract

 • Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia.
 • Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu.sistem tubuh manusia.
 • Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol.
 • Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah.
 • Pemangkin kepada peningkatan sistem imunisasi tubuh serta daya tahanterhadap serangan penyakit.
 • Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda.
 • Menghalang pembengkakan dan keradangan.
 • Melancarkan perjalanan darah.
 • Mengurangkan gangguan sistem ketahanan tubuh untuk wanita yang hampir monopous.
 • Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan.
 • Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu.
 • Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan. (dlam kuantiti tertentu sahaja).
 • Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan.
 • Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasandinding kapilari darah.

Selenium-Suplemen Vitamin E Pada Lelaki Tidak Subur:

Kesan Ke Atas Parameter Air Mani Dan Kadar Kehamilan.
Journal: International Journal of General Medicine
Kajian ini melibatkan 690 lelaki tidak subur dengan idiophatic asthenoteratospermia yang menerima tambahan harian Se(200µg) dalam kombinasi dengan Vitamin E (400 unit) untuk sekurang-kurangnya 100 hari.
37%- Tiada responden
52%- Mutu sperma lebih baik
11%- Kehamilan spontan
Kesimpulan:
Tambahan Selenium dan Vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat dan perlindungan, terutamanya pada motilitas sperma.

Untuk wanita terutamanya : 

Pengambilan secara konsisten Vitamin E Complex Shaklee mampu memperbaiki keadaan kulit anda. Selain dimakan, ianya boleh dijadikan masker untuk menghilangkan parut jerawat dan memudarkan jeragat. Tiada yang perlu dirisaukan kerana ianya selamat dan dihasilkan daripada bahan semulajadi.

vitamin e shaklee

 

Kesimpulannya, Vitamin E bukan sahaja untuk wanita bahkan untuk  lelaki juga sangat penting.

Semoga bermanfaat.

February 9, 2017
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge