B-Complex Dah Murah Sebab Dikecualikan Daripada GST

B-Complex Dah Murah Sebab Dikecualikan Daripada GST.

Alhamdulillah… Vitamin B-Complex kegemaran saya dah murah sebab tak kena GST . Yeayyyyy ! Berkuatkuasa  1 Januari 2017. Tapi, baru sempat update hari ini. Haha. Jadi, bolehlah membeli B-Complex dengan harga tanpa GST tanpa segan silu lagi. Lagipun, B- Complex ni bukanlah orang mengandung dan nak mengandung je yang kena cukup kan? Biasa dah mengandung baru kalut nak cari B-Complex bagai. Haha.

B-Complex

Kenapa tiba-tiba B Complex Shaklee dah tak termaktub dalam senarai yang kena GST tu ?

This is to comply with the directive from Ministry of Finance as this product now listed in the National Essential Medicine List

( NEML ). Kindly take note.

Ok. Take note. Ya Allah…harap-harap Vitamin C, Omega Guard ke apa pula yang takde GST. Hehe.

Ok. Kenapa lah Si Hawa ni suka sangat nak makan B Complex ni ?

b complex

Perbezaan Shaklee:
Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula jadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti.

Ini kerana, asid folik yang semula jadi sebenarnya tidak mudah untuk diserap oleh tubuh , dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.

B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B , termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh.

Vitamin B adalah vitamin larut air , sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem perkumuhan.

Shaklee B-Complex will not cause rosary fungus or infected active yeast bacteria like B complex extract from beer yeast.

  • Manfaat Utama:
    Menukarkan makanan kepada tenaga – Bantu penghadaman , menukar lemak , karbohidrat dan protin kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan.
  • Melawan tekanan – Memastikan kesihatan fungsi saraf , sekaligus meredakan sakit kepala , tekanan , kemurungan dan insomnia.
  • Membantu tumbesaran – Menggalakan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak –kanak.
  • Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
  • Rambut beruban dan gugur – Membaiki masalah kulit kepala , kelemumur , rambut gugur , beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
  • Baik untuk mata – Mengurangkan masalah keletihan mata , mencegah katarak , meningkatkan kualiti penglihatan , perkasakan memori dan daya pemerhatian / fokus.
  • Mencegah anemia – Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibody , merangsang sirkulasi darah dalam tubuh , merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular , merawat atau mencegah anemia , sakit kepala , pening , lemah semangat , keletihan , migraine , muntah-muntah , mabuk darat atau laut.
  • Meredakan senggugut – Baik untuk masalah senggugut (PMS) , meredakan kerisauan , keresahan dan masalah penghadaman , terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
  • Mencegah perlcche – Dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis) , mencegah jangkitan lidah (glossitis) , nafas berbau.
  • Detoksifikasi – Meredakan alahan.

Bagaimana memilih B-Kompleks yang baik?

  • Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1 , B2 , B3 , B5 , B6 , B12 , asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama).
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1 , B2 , B3 dan B12 tidak terlalu besar.
  • Elakkan pengambilan B-kompleks yang menawarkan rumusan larut –air (sustain release).

Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B?

  • Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:
  • Lemah sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung.
  • Pembentukan sel abnormal
  •  Mengakibatkan anemia
  • Masalah depresi (tekanan perasaan)
  • Kehilangan daya ingatan
  • Cepat letih
  • Sesak nafas
  • Insomnia
  • Kurang fokus dan konsentrasi
  • Mudah tersinggung

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee?

  • Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  • Mengelakkan penyakit beri-beri.
  • Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  • Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
  • Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  • Mencegah stress.
  • Menguatkan antibodi tubuh.
  • Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
  • Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
  • Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
  • Mencegah anemia.

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk kanak-kanak?

  • Merangsang pertumbuhan.
  • Meningkatkan kemampuan berfikir.
  • Memberikan tambahan tenaga.

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk orang dewasa?

  • • Menambah tenaga.
  •  Mengurangkan stress.
  •  Melambatkan proses uban di rambut.
  •  Membantu meningkatkan konsentrasi.

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk ibu mengandung?

  • Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
  • Mencegah anemia (tekanan darah rendah).
  • Membekalkan asid folik yang sangat penting untuk mengelakkan kecacatan janin

Siapakah yang perlu mengambil vitamin B Complex Shaklee?

  • Ibu yang menyusukan anak
  • Ibu yang hamil
  • Ibu yang sedang berpantang
  • Mereka yang inginkan kulit yang cantik dan sihat
  • Mereka yang ingin mendapatkan anak
  • Mereka yang mengalami masalah migrain
  • Mereka yang mengalami alahan atau eczema
  • Mereka yang mengalami masalah rambut
  • Mereka yang ingin mengawal paras kolestrol

Pengambilan B- Complex Shaklee mampu mengurangkan kekurangan Vitamin B di dalam badan akibat diet harian yang kurang seimbang.

Ingin mendapatkan B-Complex ?

RM 53.75 ( Harga runcit 2017)

RM 56.98 ( Harga sebelum ini )

Isi kandungan : 120 biji.

Ingin lebih murah ?

Hubungi saya di talian  013 931 5387  ( Hawa )

January 10, 2017
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like