12 Sebab Kolagen Sangat Diperlukan Oleh Badan Manusia

Benarkah kolagen bukan hanya diperlukan untuk kulit cantik dan gebu ?

Ada 15 Sebab Kolagen Sangat Diperlukan Oleh Badan Manusia. Mari kita lihat satu persatu kenapa manusia perlukan kolagen dan kenapa orang yang ingin cantik berlumba-lumba makan kolagen pelbagai jenama.

Apakah kolagen ?

Kolagen merupakan sejenis protein yang menyokong sel-sel dan tisu dalam tubuh kita yang merangkumi 30% protein keseluruhan dalam tubuh manusia. Ia berfungsi:
• memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang
• menstabilkan struktur kulit, melembap, menegang dan menganjalkan
• mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik
• melindungi tulang rawan pada sendi daripada tindakbalas enzim
• menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang lebih baik
• melindungi organ, perut, hati, jantung, paru-paru, salur darah, sel dan otot

Kolagen terhasil secara semulajadi dalam tubuh manusia hingga usia 25 tahun. Bila usia makin meningkat, kolagen makin merosot. Apabila kolagen merosot, tanda-tanda penuaan seperti rambut gugur, liang pori membesar, kulit kasar, kusam dan kering, kulit berkedut dan menggelebeh, sakit sendi, otot kendur, ligamen mudah terkoyak mula muncul.Kita kurang sedar akan kemerosotan kolagen sehinggalah kita berusia 35 tahun.

Pendek kata kolagen adalah sangat penting terhadap tubuh kita bukan sahaja untuk kecantikan malah untuk kesihatan juga.

• 72% daripada kulit adalah kolagen
• 80% daripada tulang adalah kolagen
• Kornea mata adalah kolagen

Kolagen terdiri dari beberapa 2 jenis iaitu jenis 1 yang merangkumi 90% daripada keperluan tubuh manusia dan jenis 2 yang bagus untuk tulang rawan sendi.

Kepentingan kolagen untuk tubuh manusia : 

1. Otak
Jaringan kolagen sangat penting untuk nutrisi pada otak. Jika jaringan kolagen menipis, maka saraf kranial pada otak tidak memperoleh nutrisi sehingga boleh mengakibatkan pening, pelupa, kehilangan memori, bahkan insomnia. Selain itu, gangguan saraf pusat pada sel-sel otak boleh terjadi sehingga sehingga kita susah untuk fokus,resah gelisah dan mudah stres.

2. Rambut
Kolagen pada rambut memiliki fungsi untuk memperkuat akar rambut serta merangsangnya agar dapat tumbuh kembali. Namun dengan pengambilan kolagen, maka regenerasi rambut akan menjadi lebih cepat.

3. Mata
Semakin usia bertambah, kolagen pada kornea akan berkurang sehingga boleh mengakibatkan kornea menjadi kaku. Padahal, kolagen pada mata ini mempunyai fungsi untuk mengoptimalkan indera penglihatan supaya berfungsi secara normal. Kekurangan kolagen pada mata akan mengakibatkan mata kering, air mata spontan, kelelahan, dan lain-lain penyakit mata.

4. Gusi
Jika seseorang kekurangan kolagen, gusi mengalami masalah, gigi mudah tercabut dan lain-lain.

5. Tulang
Kolagen memiliki fungsi yang hampir sama pentingnya dengan kalsium pada tulang. Ini kerana, kolagen berfungsi sebagai gam pelekat agar tulang boleh menyatu dengan sendi.

6. Otot
Pada otot terdapat kolagen yang bukan hanya terdapat pada otot rangka, namun ia juga terdapat pada yang berada di saluran kencing dan organ reproduksi, serta otot jantung. Kolagen ini mempunyai fungsi untuk memperkuat otot dan strukturnya agar kelangsungan fungsi otot dapat dijaga setiap hari.

7. Sendi
Selain untuk tulang dan otot, kolagen juga memainkan peranan untuk sendi. Hal ini karena kolagen dapat memberikan fleksibiliti tubuh dibagian tendon. Selain itu, kolagen juga dapat berfungsi untuk bahan tulang rawan pada sendi.

8. Kulit
Fungsi terbesar kolagen salah satunya adalah sebagai penyokong kulit. 80% kulit manusia terdiri daripada kolagen. Ianya berfungsi untuk memelihara keanjalan kulit.

9. Kuku
Untuk kuku, kolagen berfungsi untuk memperkuat kuku agar tidak mudah patah.

10. Pembuluh Darah
Fungsi kolagen pada pembuluh darah adalah untuk pembentukan dinding pembuluh darah vena, arteri dan kapilari.

11. Sistem Pencernaan
Fungsi kolagen terhadap sistem pencernaan memang sangat penting.Otot-otot sistem pencernaan memerlukan bantuan kolagen untuk bekerja.

12. Sistem Endoktrin
Kolagen juga memiliki fungsi terhadap sistem endoktrin. Karena fungsinya sangat penting, maka jika seseorang kekurangan kolagen akan menyebabkan gangguan pada kitaran haid, payudara kendur dan pada lelaki kesannya terhadap kesihatan alat kelamin.

Sebagaimana yang kita tahu, kolagen akan semakin berkurang seiring dengan usia. Menjaga pemakanan dan pengambilan suplemen yng berkaitan amat perlu untuk menjaga setiap fungsi sistem badan. Atas sebab itu, ramai yang mengamalkan kolagen.

Perbezaan Collagen Powder Shaklee

shaklee collagen powder

Kolagen dari sumber sisik ikan merah laut dalam yang merupakan kolagen jenis 1.

Mengapa sisik ikan merah?

shaklee collagen powder

Menurut satu kajian, kolagen dari sumber ikan adalah yang terbaik dalam meningkatkan kandungan kolagen jenis 1. Sisik ikan merah digunakan kerana ia sangat berkualiti, elastik, tinggi daya kemampuan menahan kelembapan. Selain dari sisik ikan merah, kandungan Collagen Powder adalah:

 • Ekstrak biji benih Camelia ~ membantu lembapkan kulit dan tinggi antioksidan
 • Ekstrak Plaffia ~ sama macam Camelia..cumanya agak panas bagi bayi menyusu badan
 • Elastin dari kolagen ikan ~ untuk menganjalkan, menegang dan menggebukan kulit
 • Ekstrak kerang-kerangan ~ bagus untuk mata dan sendi. AWAS bagi sesiapa yang alah pada makanan laut kerana ia boleh mencetuskan alahan.
 • Lactobasilus Acidophilus ~ bakteria baik yang bagus untuk usus. Bagus untuk mereka yang ada masalah gastrik atau penghadaman
 • Vitamin C ~ dari ekstrak jagung untuk melawan radikal bebas dan membantu tubuh merangsang pembentukan kolagen secara semulajadi.
 • Vitamin B2 dan B6 ~ menghasilkan tenaga penting untuk pengeluaran kolagen dalam sel
  Turut dilengkapi asid hidraulik untuk mengekalkan kelembapan kulit. 1 gram asid ini boleh menahan sebanyak 6L air. Kesan utama pengambilan Collagen Powder adalah kulit yang lembap.

Kelebihan dan kebaikan Collagen Powder Shaklee

Saiz molekul yang sangat kecil iaitu hanya 1000 dalton yang bersamaan dengan 3 molekul asid amino membolehkan ia menyerap dibahagian usus dengan optimum. Sebab itu ianya mampu memberi kesan dengan sangat pantas. Biasanya dalam 3-4 sachet sudah boleh nampak perbezaannya.shaklee collagen powder

Amat disyorkan untuk mengambil Collagen Powder selama 8 minggu berturut-turut sebelum tidur bagi kesan awet muda yang terbaik. Ini kerana waktu tidur sel-sel tubuh aktif dibaiki atau diganti baru. Lepas tu untuk maintain boleh la amik selang sehari.

shaklee collagen powder

Siapakah yang perlu mengambil Shaklee Collagen Powder ?

Golongan di bawah adalah mereka yang ada simptom kehilangan kolagen dan memerlukan Kolagen Shaklee untuk meningkatkan kualiti hidup dan kesihatan mereka:

 • Rambut kering & bercabang
 • Pori-pori besar, jeragat hitam dan bintik-bintik pada kulit
 • Tulang mereput dan risiko osteoporosis
 • Kulit & otot kendur dan hilang keanjalan
 • Sakit sendi terutama lutut
 • Kulit berkedut
 • Penglihatan kabur dan mata panda (eyebag & hitam keliling mata)
 • Sakit gusi atau gigi luruh
 • Payudara melayut dan kurang pejal
 • Kuku rapuh dan mudah pecah/patah

shaklee collagen powder

Ingin mendapatkan Shaklee  Collagen Powder beserta konsultasi percuma? Boleh hubungi saya di talian 013 931 5387.

January 8, 2017
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like