10 Panduan Penting Sebelum Makan Sebarang Multivitamin

Multivitamin merupakan alternatif kepada sumber nutrien harian. Ketidakcukupan nutrien yang diperlukan oleh badan akibat diet yang tidak seimbang dan faktor pemilihan makanan yang kurang tepat boleh menyebabkan sistem badan tidak berfungsi dengan baik. Ianya boleh di top up dengan multivitamin. Namun, apakah ciri-ciri multivitamin yang bagus untuk anda makan? Ada sekurang-kurangnya 10 perkara yang mesti ambil tahu sebelum makan multivitamin. Boleh juga diaplikasikan sebelum membeli sebarang produk kesihatan selain multivitamin.

10 perkara yang mesti ambil tahu sebelum makan multivitamin:

1. Halal atau tidak? (Pastikan mendapat kelulusan JAKIM atau badan-badan halal yang disahkan JAKIM). Lulus KKM ? Semak di http://npra.moh.gov.my.

2. Apakah kandungannya? (Selidik kandungan multivitamin tersebut. Vitamin,mineral dan bahan apakah yang terkandung dalam produk tersebut). Ada bahan-bahan beracunkah? Biasanya, memang tidak akan diluluskanlah atau ditarik balik  jika mengandungi bahan yang tidak sepatutnya.

3. Dirumus daripada bahan semulajadi atau sintetik? ( Ada perbezaan kesannya  antara kandungan semulajadi dengan sintetik jika dimakan untuk jangka masa yang panjang).

4. Syarikat apa yang mengeluarkannya? Bolehkah ianya dipercayai? (Pastikan syarikatnya itu dikenali dan dipercayai). Kalau boleh selidik dahulu.Bukan sekadar tempek nombor pendaftaran SSM, kita percaya bulat-bulat. Saya pernah kena. Jual debunga kurma kononnya, tapi gandum yang dimasukkan ke dalam kapsul. Paling best, mengaitkan nama ustaz itu ini. Wah! Senang cari makan dengan menipu. Silap saya pada waktu itu, tidak selidik betul-betul. Jadikan pengajaran.

5. Sudahkah anda mendapatkan nasihat doktor? Ada sesetengah keadaan, contohnya pesakit SLE, sakit yang berkaitan tiroid sangat perlu menitikberatkan soal sesuai atau tidak multivitamin yang dimakan? Dikhuatiri ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuknya.

6. Berapa lamakah multivitamin tersebut wujud di pasaran? Produk yang sudah lama ada dalam pasaran dan masih mendapat permintaan tinggi hingga kini pasti ada keistimewaannya yang tersendiri.

7. Ada panduan dan cara pengambilannya yang lengkap.

8. Kualiti, bahan, kajian (jika ada) adalah yang utama, testimoni  jatuh nombor 4 atau 5. Sebab ada yang pinjam testimoni produk lain.

9. Harga yang berpatutan dengan kualiti dan kuantiti.

10. Tarikh luput dan cara penyimpanan yang betul supaya kita tidak rugi apabila produk tersebut rosak.

Mudah-mudahan tip ringkas ini boleh membantu semua untuk membuat pilihan yang terbaik dan melaburkan kewangan untuk kesihatan pada tempat yang betul.

Perkongsian.

Kami memilih untuk mengamalkan Vitalea Shaklee sebagai alternatif untuk mencukupkan nutrien harian kami.

khasiat Vitalea Shaklee,fungsi vitalea shaklee

10 Keistimewaan Vitalea Shaklee :

 1. Merupakan vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia.
 2. Asalnya dikenali sebagai “vitalized mineral” dan disingkatkan menjadi “vita-min”.
 3. Perkataan vitamin yang disebut hari ini adalah berasal daripada Shaklee.
 4. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuk asalnya daripada cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-lea.
 5. Setiap tablet mengandungi 28 nutrisi harian yang lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah,12 vitamin dan 7 mineral penting dan ia diformulasikan secara komprehensif dan seimbang.
 6. Tablet vita-lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi spirulina.Ianya dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks disebut Explo-tab.
 7. Ia merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut di dalam air dan juga tubuh manusia.
 8. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas dalam usus kecil.
 9. Ujian klinikal membuktikan dengan pengambilan Vita-lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.
 10. Vita-lea telah dipilih oleh center for science di Amerika Syarikat sebagai the best multivitamin di dalam Public Interest pada tahun 2000.

PENTING ! Kami percaya Company Shaklee bukan sembarangan. Tiada istilah “jual gandum dalam kapsul !”. Jika tidak kerana kualiti, mana mungkin boleh bertahan sehingga hari ini. Vitalea Shaklee sudah berusia lebih 100 tahun.

6 Manfaat utama Vitalea Shaklee :

 1. Penambahan tenaga segera : pemberi tenaga,kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
 2. Pelengkap nutrisi : kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran dan anemia.
 3. Keupayaan sistem reproduktif : penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
 4. Metabolisma: sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.
 5. Elemen penting kepada sel tubuh : menyediakan asas nutrisi,memastikan sel hidup,pertumbuhan sel baru,membantu proses pembesaran,pertumbuhan rambut,otot,kulit, kuku,hormone serta menjaga kesihatan kelenjar tiroid.
 6. Melindungi organ:melindungi fungsi buah pinggang,jantung dan hati.

Vitamin dan mineral apakah  yang terkandung di dalam Vita-Lea ini ? :

vitalea shaklee

Label Vitalea Shaklee Iron Formula

Vitalea shaklee

Vitalea Shaklee mengandungi Vitamin A, D , E dan C

vitalea shaklee, khasiat vitalea shaklee

Vitalea Shaklee mengandungi Asid Folik, Vitamin B1 B2 dan B3

vitalea shaklee

Vitalea Shaklee mengandungi Vitamin B6, B12, Biotin dan B5

vitalea shaklee

Vitalea Shaklee mengandungi minearal Kalsium, Fosforus, Iodin dan zat besi

vitalea shaklee

Vitalea Shaklee  mengandungi magnesium, zink dan copper.

Buatlah pilihan yang terbaik. Kualiti, kuantiti dan harga Vitalea Shaklee sangat berbaloi dengan kesan ke atas kesihatan yang telah kami perolehi.

Berminat?

Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan Vitalea Shaklee?

pertanyaan-pembelian-produk-crop

 

Cara makan khas untuk tujuan/masalah anda dan konsultasi secara eksklusif akan diberikan.

Semoga bermanfaat.

September 26, 2016
Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like